joi, 19 iulie 2012

Viața nu te întreabă dacă ...

Viața nu te întreabă dacă ești pregătit sau nu de o nenorocire. Nu îți dă niciun avertisment înainte să te surprindă cu un necaz, care să îți prăbușească întreg universul.
Nu te întreabă dacă ești prea slab sau destul de puternic pentru a trece printr-o decepție. Nu te întreabă dacă ești pregătit sau nu să pierzi tot ce ai. Nu te întreabă dacă e prea devreme sau prea târziu, dacă e corect sau nu, dacă vei suporta sau nu. Nu te întreabă cât ai râs, înainte să te facă să plângi, nici cât te-ai bucurat, înainte să te facă să suferi.
Nu te întreabă dacă ești copil sau prea tânăr ca să îți pierzi părinții.
Nu te întreabă dacă meriți sau nu să fii rănit, batjocorit, umilit, trădat, părăsit. Nu te întreabă ce ai făcut bun și ce ai făcut rău și te răsplătește de multe ori cu rău pentru faptele tale bune.
Nu te întreabă cât de mult depinzi sufletește de anumiți oameni, atunci când îi ia de lângă tine.
Nu te întreabă dacă vei putea trăi în alt loc, atunci când te smulge din locul în care sufletul tău se simte acasă.
Nu te întreabă dacă ai, atunci când te păgubește de tot ce ai agonisit.
Nu te întreabă cât de fericit ai fost, sau dacă măcar ai fost fericit vreodată, înainte să te facă foarte nefericit.
Nu te întreabă dacă ai apucat să trăiești, înainte să te lovească nemilos cu o boală care îți va aduce sfârșitul.
Nu te întreabă nimic. Nu ține cont de cine ești și de ce ai făcut. Îți da lovitura și te lasă să te descurci. Îți dă un test de supraviețuire în urma căruia vei învăța lecții dure și te vei schimba până la a nu te mai recunoaște pe tine.
Aceste lovituri îți dau ocazia să îți testezi limitele și să forțezi depășirea acestora. Îți dau ocazia să vezi cine te-a iubit cu adevărat și cine te-a iubit doar declarativ, interesat. Îți vor da ocazia să vezi cine ești, ce poți și ce însemni. Dar, oricât de multe experiențe vei trăi, nu vei ști niciodată cât poți îndura. Nu vei ști unde vei ajunge și nici felul în care te vor schimba loviturile primite. Acestea te pot înrăi sau te pot face mai bun. Te pot face să devii mai puternic sau te pot face să devii vulnerabil. Te pot apropia de tine sau te pot îndepărta...

2 comentarii:

  1. Ar fi frumos sa pui ghilimele si autorul: http://www.irinab.com/p/fluturi.html

    RăspundețiȘtergere